Foredrag til streaming
Næsten alle foredrag, der er blevet afholdt de seneste år er tilgængelige via streaming.
"Rytterskoler". Peter Hansen fortæller om baggrunden for de såkaldte rytterskoler og om skolen i Ramløse, som oprindelig blev oprettet af Frederik IV i 1721.
"Frokosten i det grønne". Kirsten Egeberg tager os tilbage i tiden for at finde inspirationskilder til Édouard Manets berømte maleri Frokosten i det grønne.
"Fra Skærød-Ramløse dreng til borgmester". Bent Hansen fortæller om sin opvækst og vejen til at blive borgmester i Gribskov Kommune.
"Forvaltningsplanen for Tisvilde Hegn". Ditte Olrik fra Naturstyrelsen Nordsjælland fortæller om tankerne bag urørt skov med fokus på Tisvilde Hegn. Hvis man vil kontakte Naturstyrelsen er adressen Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..
"Nordsjællands geologi og grundvand". Geologen Walter Brüsch fortæller om, hvordan det nordsjællandske landskab er blevet dannet efter den seneste istid. Og om hvordan grundvandet dannes og årsagerne til, at det mange steder er forurenet.
Jette Haugaard, som på baggrund af sin bog "Gården" fortæller om overtagelsen af Garbolund og om, hvordan hun kom igang med at dyrke og producere vin. Og hvordan det senere blev til naturvinsproduktion.
"Fra overløb til smarte kloakker". Separatkloakering har været det store samtaleemne i Ramløse. Overskriften, forhindring af overløb til Arresø, har fortonet sig i debatten. Men hvad handler overløb om, hvor alvorligt er det, og hvad kan der gøres for at forhindre det? Det fortæller lektor ved DTU Sustain, Luca Vezzaro om.
“Genskabelse af Søborg Sø”. Siden 1790 har Søborg Sø været afvandet og brugt til landbrug. Nu skal søen genskabes som Sjællands fjerdestørste sø. Ida Dahl-Nielsen fra Naturstyrelsen fortæller om det store arbejde med naturprojektet.
"Borgerinddragelse og grøn energi". Hvis den grønne omstilling skal lykkes, skal vi borgere blive den drivende kraft i den grønne omstilling og sikre, at vores politikere, kommuner, foreninger og virksomheder understøtter vores arbejde, og ikke omvendt. Det kræver en anden tilgang til borgerinddragelse end normalt. Det fortæller Dan Holt Højgaard fra ”Deltager Danmark” om.
"Møllerne i Holbo Herred". Med baggrund i sin bog "Ramløse Mølle - og andre møller i Holbo Herred” tager Steen Just os med på en rejse gennem tiden - fra mølleriets start til dets afvikling i begyndelsen af 1900-tallet.
"Kgl hoffotograf Peter Elfelt" fortalt af Lennart Weber. Peter Elfelt voksede op i Hillerød, hvor han fik fem års skolegang og en uddannelse som fotograf. Han var blot 17 år, da han flyttede til København og etablerede sin egen fotoforretning, der udviklede sig til Danmarks største. Peter Elfelt blev kongelig hoffotograf, omgik kongelige i hele Europa og blev betragtet som én af landets bedste fotografer.
"Ana Farid" er én af kunstnernerne i Kunstværkstederne. Mange af hendes værker er inspireret af Sinai-ørkenens bjerge og Aqababugtens blå hav. I november 2022 havde hun sine billeder udstillet i RAMhuset. Hvis du ikke fik set Anas præsentation af sine billeder under ferniseringen, kan du se den her.
"Søren Møller, HUC". Ungdomsskoleleder på Gribskov Ungdomscenter, i daglig tale HUC, Søren Møller, vil med udgangspunkt i skolens historie fortælle om den udvikling, den har været igennem, og om hvor ungdomsskolen er i dag.
"Kulsvierne i Nordsjælland". Der går rigtigt mange historier om kulsvierne, som fremstillede trækul i de nordsjællandske skove tilbage i 1800-tallet. Peter Fabricius fra Maarum Kulsvierlaug prøver at adskille, hvad der er historisk belæg for, og hvad der nok mere er skrøner og fantasi.
"Unge på kanten" med Andreas Hare Vang, som fortæller om arbejdet med udsatte unge. En del unge med et svært liv falder alt for tidligt ud af grundskolens fællesskab, med udsigt til arbejdsløshed eller kriminalitet. Andreas fortæller om den udvikling, der sker, når de daglige menneskelige og pædagogiske krav kan overskues af den unge.
"Er det farligt at flyve?" med Court Christoffersen, der fortæller om sine oplevelser som mangeårig SAS-kaptajn og instruktør. Om uddannelse af piloter og kabinepersonalet. Om alle forberedelser inden flyvning, hvordan man finder vej til destinationen, alle de mærkelige lyde, man hører i kabinen, om lynnedslag og lufthuller.
"Mit liv som veganer" med Søren Mark Jensen, som fortæller hvorfor og hvordan han blev veganer. Om udfordringerne, om hvad der er nemt, og hvad der er svært. Der er i disse år stort fokus på klimaet og hvilken omstilling, der er nødvendig for at sikre en bæredygtig fremtid. Er der en sammenhæng mellem veganisme, klima, natur, sundhed og dyrevelfærd?
"Kogebog for fattigrøve" med forfatteren Rolf Lund, som fortæller om sin ”Kogebog for fattigrøve”. I foredraget kommer han ind på beregningsgrundlaget for opskrifterne, og hvordan man kan sammensætte en billig og sund kost. Rolf Lund både løber og spiser kage og fortæller, hvordan han tolker den viden, der er om sund kost og sund levevis. Ingen løftede pegefingre.
"Vejby-Tibirke Selskabet" med Christian Friis, formand for Vejby-Tibirke Selskabet, som fortæller om baggrunden for foreningen og viser billeder, der illustrerer dens virke. Selskabets formål er at bevare og styrke kendskabet til Vejby-Tibirke-egnens særpræg ved at indsamle kunst skabt af mennesker, som har boet eller virket på egnen.
"Med mennesket i centrum" del 1 og del 2
Renæssancen ophøjede mennesket til al tings centrum, hvor bl.a. Leonardo da Vinci, Michelangelo og Brunelleschi levede og satte deres præg på kunst, arkitektur og videnskab. I 2 dele fortæller Lars Hybel om perioden og livet i renæssancen, og viser eksempler på udviklingen af centralperspektivet, der kom til at danne skole for de efterfølgende 500 års malerkunst. Med mennesket i centrum.
"Skipper på Slotssøen" med Finn Sylvest Jensen, som fortæller sin livshistorie. Finn har som pensionist i 20 år været skipper på den lille færge på Slotssøen i Hillerød. Inden da har han haft et spændende ungdoms- og voksenliv. Først som caddie på Rungsted Golfbane, senere som sømand, for siden at uddanne sig som pilot i Flyvevåbnet.
"Geniet fra Nellerød" med forfatteren Lennart Weber, som fortæller om Jens Poul Andersen, også kendt som Nellerødmanden. Det var specielt hans produktion af håndlavede kameraer, der skabte dyb respekt omkring hans arbejde. Men han byggede også violiner, lavede barometer og mere end 800 stk. værktøj i hånden.
"40 år bag mikrofonen" med tidligere programmedarbejder Carsten Wiedemann, som fortæller om mere end 40 års arbejde i Danmarks Radio. Fra da han som ung student fik et fritidsjob med at læse Skibspositioner over langbølgesenderen til slutningen for få år siden som bestyrer af det populære P1-program Spørgehjørnet.
"Skovene i Nordsjælland" med Statsskovrider Jens Bjerregaard Christensen, som fortæller om Nordsjællands skove og planerne for driften af skovene i lyset af den nyere tids naturforståelse med begreber som uberørt skov og naturskov. Og på det seneste Folketingets beslutning om oprettelse af natur-nationalparker.