Nyhedsbrev #29 - september 2021

Brødrene Classen
Så har første arrangement været afholdt efter corona-restriktionernes ophævelse. Godt 30 historieinteresserede fulgte foredraget om brødrene Classen. Forfatteren John Erichsen berettede om brødrenes opvækst i Norge og deres imponerende karriere i Danmark. Om våbenproduktion i Frederiksværk og herregårde på Falster. En stor oplevelse.

Ny strikkecafé
Mandag den 13. september kl. 18.30–21.30 starter Husfliden en ny strikkecafé, som er åben for alle, medlemmer såvel som ikke-medlemmer.

Første gang indledes med besøg og foredrag af Trine Eger Nielsen. Trine har strikket og designet siden hun var barn og har en uddannelse som håndarbejdslærer fra Håndarbejdets Fremme Seminarium.

Trine har strikket sig vej igennem New Zealand. Det er blevet til en bog med 12 skønne modeller samt stemningsfulde billeder og historier fra Trines strikkerejse. De 12 strikkede modeller bærer tydeligt præg af hendes passion for naturmaterialer og gennemført design. Sweatre, huer, halstørklæder og sjaler, alle med udførlige opskrifter og vejledning til garnkøb.

Man tilmelder sig ved at betale 40 kr. på MobilePay 218975 eller via Facebook med betaling ved indgangen. Tilmelding senest 10. september. Der serveres kaffe og te.

Strikkecaféen vil fortsætte på mandage i ulige uger. Hold øje med kommende café-arrangementer på Facebook (Ramløse Husflid).

Tovholdere for strikkecaféen er Susanne Jensen, Anette Walther, Lis Caben og Marianne Mortensen. Kontakt evt. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Brodericafé
Mandag den 20. september kl. 18.30-21.30 starter som noget nyt, en brodericafé. Caféen er for både medlemmer og ikke-medlemmer.

Er du vild med broderi, så er dette hold lige noget for dig. Vi syr alt lige fra bagsting, running stitches, tungesting, kædesting, ”Lazy Daisy”, franske knuder, kolonialknuder, fladsting eller lige nøjagtig de sting, der måtte friste.

Tilmelding og yderligere information sker via www.ramlosehusflid.dk eller Facebook (Ramløse Husflid). Det koster 20 kr. for ikke-medlemmer. For medlemmer er det gratis.

Brodericaféen vil fortsætte på mandage i lige uger. Tovholdere for brodericaféen er Lone Ørbæk Johnsen, Tina Hunnerup Kabat  og Debbie Aksø Mechernsee.

Frivillig Fredag
Fredag d. 24. september kl. 15–18 er der Frivillig Fredag i Kulturhavn Gilleleje. Det arrangeres af Gribskov Kommune i samarbejde med  Frivilligcenter & Selvhjælp Græsted, Frivilligcenter Helsinge samt  Gribskov kommunes Idrætsråd og Kulturråd. I indbydelsen står der bl.a:

Arrangementet er for alle, der ønsker at fejre de mange lokale ildsjæle i vores kommune og skydes i gang af borgmester Anders Gerner Frost. Med Kulturhavn Gilleleje som ramme skabes en sjov og festlig eftermiddag med aktiviteter i hele huset. I løbet af dagen kan du fx:

    Deltage i spændende samtalecaféer om lokalt engagement, frivillighed og foreningsliv
    Udfordre venner, bekendte eller dig selv i sjove spil
    Lytte til god musik og synge med på fællessang
    Hygge og snakke med gode mennesker over en kop kaffe og kage
    Møde nogle af de mange frivillige og foreninger i Gribskov kommune
    Se hvem der modtager årets Frivilligpris, Kulturpris og Seniorpris

Det er gratis og kræver ikke tilmelding! Kl. 18.00 er der mulighed for at deltage i fællesspisning for 100 kr. pr. person. Tilmeld dig “Fællesspisning Frivillig Fredag” på https://gribskov.nemtilmeld.dk senest d. 20. september.  Deltagelse i fællesspisningen forudsætter, at du er aktiv i frivilligt arbejde.  Der er begrænsede pladser og de fordeles efter først til mølle.

Besøg i Hillerød Forsyning
Hen over forår og sommer har der været debat omkring udledning af spildevand i Arresø. Den 10. juni var en lille gruppe på rundvisning i Hillerød Forsyning for at høre om Hillerød Kommunes spildevandsrensning og -udledning. Det var rigtig interessant at høre, hvad et af Danmarks mest moderne rensningsanlæg foretager sig.

Hvis der er interesse blandt RAMhusets medlemmer for en tilsvarende rundvisning (og foredrag), så send en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Såfremt der er tilstrækkelig mange interesserede, vil vi forsøge at få en aftale om et besøg i stand.
Kommende arrangementer

Vejby-Tibirke Selskabet – en lokal- og kulturhistorisk forening
Onsdag den 22. september kl. 19-21
Vejby-Tibirke Selskabets formand Christian Friis kommer til RAMhuset og fortæller om foreningen. Vejby-Tibirke Selskabets formål er at bevare og styrke kendskabet til Vejby-Tibirke-egnens særpræg ved at indsamle kunst og litteratur skabt af kunstnere, som har boet eller virket på egnen.

Foreningen blev skabt i midten af 1960erne i den daværende Vejby-Tibirke kommune.  På det tidspunkt frygtede områdets lokalbefolkning, at området ville blive opslugt og domineret af Helsinge by, når den nye storkommune, Helsinge kommune, blev skabt i 1970.

Frygten for at miste sit særpræg og egenart betød, at Vejby-Tibirke Selskabet i løbet af et år blev en forening med mere en 1100 medlemmer. Formålet bestod bl.a. i oprettelse af et hjemsted/museum og udgivelse af en årbog, der skulle skildre områdets historie og dets særpræg.

Tilmelding til foredraget kan ske ved at indbetale 30 kr. (50 kr. for ikke-medlemmer) via MobilePay 38006 eller overføre pengene til reg. 9570 kontonr. 11900151. Indbetalingen mærkes ”friis + dit navn”. Der kan også betales kontant ved indgangen, men for at vi kan vide, hvor mange vi bliver, skal du i så fald sende en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Tilmelding senest mandag den 20. september.

Esrum Å – en natur- og kulturperle i ét
Onsdag den 6. oktober kl. 19-21
Formanden for Esrum Ålaug, Søren Lænkholm, kommer og fortæller om Esrum Å. Fra den geologiske oprindelse og den videre historiske sammenhæng med munkeklosteret og op til i dag, hvor åen med frivillige kræfters hjælp udgør en enestående naturperle.

Esrum Å er et eldorado for lystfiskere, især på grund af havørreder, som kommer op fra Kattegat for at formere sig og bevirker, at fiskeriet efter disse eftertragtede laksefisk er nærmest eksploderet langs den Nordsjællandske kyst.

Esrum Å med omgivelserne ved Esrum Kloster og den nærmest uberørte omgivende natur er et enestående eksempel på sammenhængen mellem kulturelle tidsepoker og nutidens ønske om oprindelig natur.

Men Esrum Ålaug vil ikke stoppe hermed. Lauget planlægger yderligere indsatser for de mange øvrige vandløb, store som små, i den øvrige del af Nordsjælland. Måske kan Esrum Ålaugs erfaringer også medvirke til at bringe vandkvaliteten i Arresø tilbage til et rimeligt niveau?

Kom og hør om Esrum Ålaugs prisværdige natur- og kulturprojekt til gavn og glæde for alle og om laugets planer i det videre perspektiv.

Tilmelding til foredraget kan ske ved at indbetale 30 kr. (50 kr. for ikke-medlemmer) via MobilePay 38006 eller overføre pengene til reg. 9570 kontonr. 11900151. Indbetalingen mærkes ”lænkholm + dit navn”. Der kan også betales kontant ved indgangen, men for at vi kan vide, hvor mange vi bliver, skal du i så fald sende en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Tilmelding senest mandag den 4. oktober.

Grafikudstilling i caféen
En lille gruppe hovedsageligt malende kunstnere har i det forløbne år arbejdet med grafik og tryk i grafikværkstedet hos Else Haakonsson. De vil gerne vise hvad de – Corona-prøvelser til trods – har nået i ”trykverdenen”.  

Caféen i RAMhuset danner rammen om det ved at  lægge vægge til. Der er fernisering torsdag den 29. september kl. 19.00, hvor alle er velkomne, og hvor RAMhuset byder på et lille traktement.

Arbejdet med de - for nogle - nye teknikker har ikke været uden udfordringer for gruppen. "Vi har især arbejdet med nemme trykformer på pap og med kartoner. Men linoleum og teknikken med xerolitografi giver også mange nye muligheder. Trykprocessen kræver sit – en del tryk skal gøres om – sværten skal man lære at kende – hvordan papiret tager imod o.s.v. Men nye bekendtskaber giver også nye ideer og muligheder – håber I også ser dem."

Med venlige hilsner
Kirsten Egebjerg, Britt Salver, Janne Bjørnhøj, Sanne Bech og Carsten Filberth

RAMhuset fylder 5 år
Sæt kryds i kalenderen søndag den 31. oktober hvor vi markerer, at RAMhuset runder 5 år. Kl. 13-15 holder vi åbent hus, hvor man kan komme forbi og hygge sig over en kop kaffe og et stykke kage. Villy Nielsen vil traditionen tro underholde med sin harmonika.